Marc Newson

De markt rond sterontwerper Marc Newson

Eén blik op zijn website maakt duidelijk dat Marc Newson (°1963) zowat alles heeft ontworpen: van een zoutvaatje of lamp over interieurs tot conceptuele auto’s en de Apple Watch. Bovendien verzoent hij die industriële praktijk sinds het prille begin met de creatie van verzamelbare stukken. Die gooien intussen hoge ogen op de secundaire markt, en maken van Newson een van de duurste levende ontwerpers ter wereld.

TEKST: Elien Haentjens

Begin jaren 90 ontdekte Didier Krzentowski het werk van de Australische designer Marc Newson tijdens de beroemde meubelbeurs in Milaan, waar hij tentoonstelde bij Galleria Massimo De Carlo. In 1995 organiseerden ze samen een eerste expositie in Parijs. Eerder had Newson zijn werk al tentoongesteld in zijn geboortestad Sydney, en waren vroege creaties zoals de Super Guppy Lamp (1987) en de Embryo Chair (1988) opgepikt door het Japanse merk Idée. “Naast die ontwerpen toonden we tien meubels uit aluminium, waaronder de intussen iconische Lockheed Lounge (1988). Meer dan twee jaar lang toonde niemand interesse in de stukken. Ze waren te vooruitstrevend voor die tijd. Nu gaan ze voor recordbedragen onder de hamer”, vertelt Krzentowski. 

In feite zette hij samen met Newson zijn eerste stappen in de wereld van collectible design. Krzentowski: “We introduceerden het systeem van de gelimiteerde reeksen, met een prototype en enkele ‘artist proof’-exemplaren, dat ik als kunstverzamelaar kende uit de wereld van sculptuur en fotografie. Dat verklaart meteen ook de prijs van die eerste stukken: in totaal zijn er maximaal zo’n 150 à 200, waarvan dertig procent in museumcollecties zit. Die zeldzaamheid maakt ze bijzonder geliefd.”