Most wanted: Eames

Ze vormen ongetwijfeld hét populairste designkoppel van de twintigste eeuw: Charles en Ray Eames. Meer dan drie decennia na hun dood blijven hun ontwerpen wereldwijd harten veroveren. Ook de vintagemarkt draait op volle toeren. COLLECT zocht uit welke stukken het kopen waard zijn, en aan welke criteria die moeten voldoen.

TEKST: Elien Haentjens

Volgens cijfers van Catawiki stijgt de verkoop van Eames-objecten op de online veilingsite met een jaarlijks gemiddelde van 77%, of bijna een verdubbeling per jaar. Het Amerikaanse designkoppel prijkt ook in de toptwintig van zoektermen, naast andere klinkende namen als Banksy, Rolex of Porsche. “Elke week veilen we een dertigtal meubels en objecten van Eames. Per maand zijn dat er dus 120, bijna 1.500 per jaar. Vooral de Lounge Chair, aluminium bureaustoelen en de Fiberglass Chairs blijven populair”, vertelt Alexander Fahl, Eames-specialist bij Catawiki.

Ook Artprice bevestigt de populariteit van Eames: sinds 1985 gingen er al meer dan 1.500 stukken onder de hamer. Vooral op de Duitse, Amerikaanse, Franse en Belgische markt doen ze het goed. Hoewel het werk sinds 2019 een stijging vertoonde, viel het verkoopcijfer in 2023 wat terug. Het merendeel van de stukken wordt geveild voor prijzen tussen 1.000 en 5.000 euro. Het hoogste bod ging in 2020 naar een reeks van zes groene Fiberglass Chairs uit de jaren 50 bij Piasa.

Hoewel de ontwerpen er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, hebben ze door de jaren heen kleine aanpassingen ondergaan, waardoor je vroegere of latere versies kunt herkennen. Fahl: “Zo werd de Lounge Chair tot in 1991 gemaakt uit palissander, of bestond de schelp van de allervroegste versies, tot 1974, uit vijf lagen multiplex, terwijl dat er later zeven zijn geworden. Ook vervalsingen kun je vaak relatief makkelijk herkennen aan het aantal lagen multiplex, of aan allerlei kleine zaken zoals de gebruikte schroeven en clips die je ziet als je een kussen verwijdert, of aan de hellingsgraad van de stoel.”