nick cave

Nick Cave en de tweestrijd tussen goed en kwaad

Devil Bleeds to Death is een van de zeventien figuurtjes in geglazuurde keramiek, geïnspireerd door originele Staffordshire ‘flatbacks. Handgemaakt door muzikant, componist, dichter, toneelschrijver, kortom kunstenaar Nick Cave himself. Zijn keramieken figuren vormen de serie The Devil – A Life (2020-2022). Xavier Hufkens stelt ze tentoon in zijn galerie in Brussel.

TEKST: Ben Herremans

Nick Cave (°1957, Warracknabeal) was altijd al geïnteresseerd in kunst. In 1976 studeerde hij schilderkunst aan het Caulfield Institute van de Technology Monash University in Melbourne. Die studies brak hij af om zich tot muziek te bekeren. Het leverde de Australiër wereldwijde roem op. The Devil – A Life is Cave’s eerste werk als beeldend kunstenaar. In de periode 2020-2022 vervaardigde hij de zeventien beeldjes in een Zuid-Londense studio. De Britse beeldhouwer Corin Johnson assisteerde.

The Devil – A Life vertelt van wieg tot graf het levensverhaal van de duivel. Hij wordt geboren, erft de wereld, groeit op en wordt verliefd. Moedigt bevecht hij een leeuw en voert oorlog. Dan doodt hij zijn eerstgeboren zoon. Geleidelijk verandert zijn fysieke verschijning: hij krijgt hoorns en gespleten hoeven. Naarmate hij meer wordt geschuwd, trekt de duivel zich terug in een versie van zijn vroegere zelf. Uiteindelijk sterft hij een ellendige dood. In het laatste werk van de reeks schenkt een kind de duivel vergiffenis.

Vanzelfsprekend verbeeldt The Devil – A Life het levensverhaal van ons allemaal. Het werk interpreteert de menselijke conditie in de vorm van geïllustreerde storytelling. De duivel is ook maar een mens, niets menselijks is hem vreemd: lust en liefde, moed en ijdelheid, opoffering en zonde, ontgoocheling, wroeging en spijt. Hij verschijnt bij Nick Cave niet als baarlijke antichrist, maar als allegorisch personage dat de wisselvalligheden van het leven verwerkt. In de duivel ziet Cave een gebroken mens die, in weerwil van de donkere, irrationele aspecten van zijn psyche, naar verbetering streeft. In elke mens woedt de tweestrijd tussen goed en kwaad.

CONFRONTEREND

The Devil – A Life is opgebouwd als een parabel, die het levenspad  van de mens beschrijft. Van onschuld naar kwaad en hoe we naar de confrontatie met onze eigen sterfelijkheid bewegen en onderweg voortdurend vergiffenis vragen. In de woorden van Cave: “Wat begon als een verlangen om één, intens rood duivels figuurtje te maken, draaide uit op een reis naar een soort van absolutie voor een reeks schokkende gebeurtenissen. Zoals in feite elke song die ik schrijf, verkent dit werk de idee van vergiffenis vanuit de morele deugd die in schoonheid schuilt. Het is een vorm van onze zonden uitbalanceren.”