rudolf bonnet

Rudolf Bonnet: geïnspireerd door schoonheid

Rudolf Bonnet behoort tot de grootste westerse kunstenaars die op Bali hebben gewerkt.  De Indonesische president Soekarno was een groot bewonderaar van zijn werk. Daarnaast is Bonnet van grote betekenis geweest voor de moderne Balinese kunst. Met een nieuw boek wil het Zeeuws Veilinghuis, dat vele werken van hem heeft afgehamerd, deze in Nederland onderbelichte kunstenaar internationaal opnieuw onder de aandacht brengen.

TEKST: René de Visser

Rudolf Bonnet (1898-1978) was tijdens zijn lange leven uiterst productief. De in Amsterdam geboren kunstenaar, die naast schilder ook fotograaf en architect was, werkte niet alleen in Nederland, maar ook in Italië en Tunesië, en op Bali. Tot een van zijn belangrijkste werken behoort Melasti, een pasteltekening die hij op dit Indonesische eiland maakte. Bonnet is vooral bekend door zijn Balinese werk en heeft ook veel betekend voor de kunstenaars die daar werkten. Melasti is een van de mooiste van de circa 150 Bonnets die het Zeeuws Veilinghuis onder de hamer heeft gehad. Het laat duidelijk zien dat de kunstenaar op hoge leeftijd – hij was toen 82 jaar – nog altijd werk van de hoogste kwaliteit kon maken.

Bonnet werkte vooral op papier, en daarin was hij, uitzonderingen daargelaten, een meester. Zijn werken op papier zijn zelfs vaak nog virtuozer dan zijn olieverfschilderijen. Ook bij Melasti is dat het geval. Afgebeeld zijn drie Balinese vrouwen tijdens een ‘melasti’, een processie waarbij tempelbeeltenissen ter rituele reiniging naar het strand gedragen worden. Deze ceremonie vindt plaats enkele dagen voor het Balinese Nieuwjaar.

Zoals in al zijn werk is de anatomie van de vrouwen zeer accuraat weergegeven. Daarnaast is typisch voor Bonnet dat de geportretteerden de beschouwer niet aankijken: ze zijn en profil getekend. Ook het gebruik van blauw, onder meer zichtbaar in hun haren en in de om hun sarongs gewikkelde sjaals, is vrij opvallend. Blauw is eveneens op diverse andere portretten van Bonnet prominent aanwezig. Ook andere kleuren zijn verwerkt in de sarongs en in de frangipanibloemen. Knap is dat de kunstenaar in deze tekening de plechtigheid van het moment fraai weet te vatten.

PRESIDENTIËLE BELANGSTELLING

Portretten van meerdere personen door Bonnet komen zelden op de markt. Zeker aan het einde van zijn leven maakte hij er niet zoveel. Dit gegeven, naast de vrij grote afmetingen (72 x 96 cm) en de uitgewerkte details, maakt Melasti tot een echt topstuk. Ook financieel kwam dat tot uitdrukking: het werk werd in december 2014 voor € 380.000 afgehamerd bij het Zeeuws Veilinghuis.