TEFAF: cross-collecting als levensstijl

Cross-collecting is de laatste jaren in zwang. Voorlopers Geoffrey en Maureen Diner weten al veertig jaar niet beter. Zowel in hun huis als hun galerie in Washington D.C. mixen ze historische internationale vormgeving tot onbegrensde nieuwe combinaties. Een tafel van Gio Ponti met een lamp van Tiffany? Waarom niet. Als het maar wel een ingetogen monochrome ‘turtleback’-lamp is. Na eerdere deelname aan TEFAF New York hebben ze voor het eerst een stand in Maastricht. Dat het moderne deel van de beurs een gemengd karakter krijgt, trok ze over de streep.

TEKST: Belinda Visser

Het is naar eigen zeggen de manier waarop ze zelf ook leven en verzamelen. In hun galerie in Washington D.C begonnen Geoffrey en Maureen Diner in 1988 met arts and crafts, wat naar hun persoonlijke stijl is geëvolueerd. “Veel van onze klanten zijn daarin mee geëvolueerd: we hebben hun interieurs door de jaren heen zien veranderen”, zegt Maureen Diner. “Zagen we vroeger huizen die voor honderd procent waren ingericht met Nakashima in een strakke en pure esthetiek van vloer tot plafond, of volledig met Amerikaanse of Britse arts and crafts, nu durven veel klanten persoonlijker afwegingen te maken.”

 

Geoffrey Diner: “Eclectische verzamelaars zoals wij kunnen op een heel ander item vallen en zien dat het iets toevoegt aan het interieur. Een Donegal-tapijt uit 1890 zal een ‘conoid’ bank van George Nakashima of een salontafel van Gio Ponti van halverwege de 20e eeuw prachtig accentueren. De verzamelaar die een kabinet van Pierre Chareau koopt, voelt zich misschien ook aangetrokken tot een stalen stoelsculptuur van Scott Burton. Een oud stenen reliëf naast street art van Banksy kan een speelse dialoog opleveren. Perioden doen er niet zo veel toe als je van het item houdt en ervan geniet. Doordachte plaatsing met matchende materialen brengt een mooie balans. Als je jezelf toestaat zonder beperkingen je persoonlijkheid te weerspiegelen in je interieur, voelt je huis meer als een thuis.”

Wanneer het over de sfeer gaat die ze op TEFAF zullen neerzetten, refereert Maureen aan het gevoel van een luxe hotellobby. “Weelderig, warm en uitnodigend. We neigen naar een beetje drama, romantiek zelfs, voor onze interieurs. Denk aan rijke fluwelen wanden en gedoseerd licht. De designobjecten die we daarbinnen combineren zijn hoofdzakelijk gemaakt van organische materialen, zoals warm hout.” Geoffrey: “We brengen een grotendeels Amerikaanse collectie mee van museumwaardige stukken die niet eenvoudig te vinden zijn aan jullie kant van de Atlantische Oceaan, maar die gewild zijn bij verzamelaars van over de hele wereld.”